• Postikuluja 10,60 €
  • 100% virallinen kauppatavara
  • Turvallinen maksu kortilla tai laskulla
  • Laaja valikoima yli 68000 tuotetta

 

Leijonakuningas

Leijonakuningas on vuonna 1994 valmistettu amerikkalainen animaatioelokuva, jonka on tuottanut Walt Disney Feature Animation ja julkaissut Walt Disney Pictures. Se on 32. Disney-animaatioelokuva ja viides animaatioelokuva, joka on tuotettu Disney Renaissance -jaksona.

Leijonakuninkaan ohjaivat Roger Allers ja Rob Minkoff, tuottajat Don Hahn, ja käsikirjoitus hyvitetään Irene Mecchille, Jonathan Robertsille ja Linda Woolvertonille. Sen alkuperäiset kappaleet ovat kirjoittaneet säveltäjä Elton John ja sanoittaja Tim Rice, ja partituurin on kirjoittanut Hans Zimmer. Elokuvassa on mukana näyttelijät: Matthew Broderick, James Earl Jones, Jeremy Irons, Jonathan Taylor Thomas, Moira Kelly, Nathan Lane, Ernie Sabella, Rowan Atkinson, Robert Guillaume, Madge Sinclair (viimeisimmässä elokuvaroolissaan), Whoopi Goldberg, Cheech Marin ja Jim Cummings. Tarina sijoittuu leijonien valtakuntaan Afrikassa, ja siihen vaikuttivat Josephin ja Mooseksen raamatulliset tarinat ja William Shakespearen Hamlet.

Leijonakuningas kertoo Simbasta (suahili leijonille), nuoresta leijonasta, joka seuraa isäänsä Mufasaa Pride Landsin kuninkaana; Mutta kun Simban setä Scar murhaa Mufasan, Simba manipuloidaan uskomaan olevansa vastuussa ja pakenee maanpakoon. Kasvettuaan huolettomien syrjäytyneiden Timonin ja Pumbaan seurassa Simba saa arvokkaan näkökulman lapsuudenkaveriltaan Nalalta ja hänen shamaaniltaan Rafikilta, ennen kuin palaa haastamaan Scarin lopettamaan tyranniaan ja ottamaan paikkansa elämän piirissä oikeutettu kuningas.

Leijonakuninkaan kehitys alkoi vuonna 1988 Jeffrey Katzenbergin, Roy E.Disneyn ja Peter Schneiderin tapaamisessa samalla kun mainostettiin Oliver & Companya Euroopassa. Thomas M.Disch kirjoitti elokuvasovitelman, ja Woolverton kehitti ensimmäiset käsikirjoitukset, kun taas George Scribner allekirjoitettiin ohjaajana ja liittyi myöhemmin Allersiin. Tuotanto alkoi vuonna 1991 samaan aikaan kuin Pocahontas, jossa käytettiin monia Disneyn johtavia animaattoreita. Jonkin ajan kuluttua sen jälkeen, kun henkilökunta matkusti Helvetin portin kansallispuistoon Keniassa tutkimaan elokuvan ympäristöä ja eläimiä, Scribner jätti tuotannon, koska hän ei halunnut muuttaa elokuvasta musikaalia ja hänen tilalleen tuli Minkoff. Kun Hahn liittyi projektiin, hän oli tyytymätön käsikirjoitukseen ja tarina kirjoitettiin heti uudestaan. Lähes 20 minuuttia animaatioita tuotettiin Disney-MGM Studios -teemapuistossa Floridassa. Tietokoneanimaatiota käytettiin myös useissa kohtauksissa.

Leijonakuningas julkaistiin 15. kesäkuuta 1994 kriitikoiden positiivisesta reaktiosta, jotka ylistivät elokuvaa sen musiikista, tarinasta, teemoista ja animaatiosta. Ensimmäisen maailmanlaajuisen 766 miljoonan dollarin bruttotuotteensa se sijoittui vuoden 1994 eniten tuottaneeksi elokuvaksi, kaikkien aikojen myydyimmäksi animaatioelokuvaksi ja toiseksi myydyimmäksi elokuvaksi. Se on myös kaikkien aikojen tuottoisin perinteinen animaatioelokuva sekä kotivideon myydyin elokuva, joka on myynyt yli 30 miljoonaa VHS-nauhaa. Aloituksessa elokuva herätti Japanissa erimielisyyksiä sen samankaltaisuudesta Osamu Tezukan 1960-luvun animasarjaan Kimba Valkoinen leijona. Lion King sai kaksi Oscaria musiikkiesityksestään ja Golden Globe -palkinnon parhaasta elokuvasta - musikaali tai komedia. Elokuva on johtanut moniin johdettuihin teoksiin, kuten Broadway-sovitukseen; kaksi live-jatkoa videoleikkeelle, Leijonakuningas II: Simban ylpeys (1998) ja jatko-osa, Leijonakuningas 1½ (2004); kaksi tv-sarjaa, Timon ja Pumbaa sekä The Lion Guard; ja 3D-julkaisu 2011; ja fotorealistinen remake 2019, josta tuli myös myydyin animaatioelokuva, kun se julkaistiin.

Vuonna 2016 Kongressin kirjasto valitsi elokuvan säilytettäväksi Yhdysvaltain kansallisessa elokuvarekisterissä "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä". Joulukuusta 2019 lähtien se on ainoa Disney-elokuva, joka on kopioitu Zulussa, ainoa afrikkalainen kieli lukuun ottamatta arabiaa, jota on käytetty Disney-elokuvassa.

Leijonakuningas julkaistiin ensimmäisen kerran VHS- ja laserlevyillä Yhdysvalloissa 3. maaliskuuta 1995 Disneyn "Masterpiece Collection" -videosarjan aikana. Tämän painoksen VHS-painos sisälsi erityisen esikatselun Walt Disney Picturesin tulevasta animaatioelokuvasta Pocahontas, jossa nimihahmo (äänenä Judy Kuhn) laulaa musikaalinumeron "Tuulen värit". Lisäksi julkaistiin molempien formaattien Deluxe-versiot. VHS Deluxe Edition sisälsi elokuvan, Rafikin ja Simban eksklusiivisen litografian (tietyissä painoksissa), "Circle of Life" -muistomerkin, kuusi konseptitaiteen litografiaa, toisen elokuvan, jossa oli puolen tunnin TV-erikoisuus The Making of The Lion King ja aitoustodistus. CAV laserdisc Deluxe Edition sisälsi myös elokuvan, kuusi konseptitaide-litografiaa ja The Making of The Lion King, ja lisäsi kuvakäsikirjoituksia, hahmosuunnittelun taidetta, konseptitaidetta, karkeaa animaatiota ja ohjauskommentteja, joita VHS-versiolla ei ollut, yhteensä neljä kaksipuolista tietuetta. VHS-kasetista tuli nopeasti kaikkien aikojen myydyin videonauha: 4,5 miljoonaa nauhaa myytiin ensimmäisenä päivänä ja lopulta myynti oli yli 30 miljoonaa ennen näiden kotivideoversioiden moratoriota vuonna 1997. VHS-painoksia on myyty yhteensä Pohjois-Amerikassa 32 miljoonaa kappaletta ja sen liikevaihto oli 520 miljoonaa dollaria.

Tuote on lisätty ostoskoriisi