4K UHD Blurayn tehoa hyödyntävällä televisiolla voit katsella todella teräväpiirtoelokuvia, joissa on enemmän kontrastia ja kuvanlaatua kuin koskaan ennen.
Nyt on tulossa paljon elokuvia, joissa käytetään uutta tekniikkaa. On mahdollista katsoa elokuvia jopa 3840 x 2160-resoluutiolla. 4K UHD Blurayn väriavaruus on uskomattoman upea.
4K UHD Bluray
Aiemmista Bluray-elokuvista poiketen erityisesti kuvanlaatu on parempi, vaikka ääni paranee muutaman pykälän.
Mikä on 4K UHD Bluray?
Kyseessä on nimensä mukaisesti uudenlainen Blu-ray-soitin. Vaikka sen toistamat levyt ovat hyvin samankaltaisia kuin tavalliset Bluray-levyt, ero on hyvin merkittävä. Näiden uusien levyjen resoluutio on huikeat 3840 x 2160, ja niitä on tarjolla kolmessa eri koossa. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:
Loistava kuva, jonka resoluutio on 3840 x 2160
Uudet soittimet ovat täysin taaksepäin yhteensopivia, joten niillä voi toistaa vanhoja Bluray-elokuvia sekä DVD-elokuvia.
Käsittelee Dolby Atmos- ja DTS:X-ääntä.
Tehokas tekniikka
Levyjä on kolmea eri kokoa: 50 Gt, jonka siirtonopeus on 82 Mbit/s, sekä 66 Gt / 108 Mbit/s ja 100 Gt / 128 Mbit/s. Uuden tekniikan ansiosta saat Bluray-soittimen, jota voidaan käyttää vanhojen Bluray-levyjen ja DVD-levyjen kanssa. On kuitenkin huomattava, että uutta 4K UHD Blurayta ei voi toistaa vanhoilla Bluray-soittimilla. Äänenlaatu on poikkeuksellinen. Kyseessä on esinepohjainen ääni, jota ohjataan Dolby Atmosin ja DTS:X:n taustalla olevalla tekniikalla. Tämä on äänenlaatua parhaimmillaan.
Äänikuva on tärkeä elävän kuvan saamiseksi, ja yhdessä hyvien kaiuttimien kanssa 4K UHD Bluray -tekniikka nostaa katsojien kulmakarvoja. 4K UHD Bluray -tekniikan suuri etu on se, että terävämpien yksityiskohtien mahdollisuus on paljon suurempi, ja kuvan syvyys mahdollistaa myös enemmän yksityiskohtia. Lyhyesti sanottuna kuvasta tulee elävämpi ja se koetaan syvempänä ja elävämpänä.
Jotta tekniikan hyödyt todella näkyisivät, sitä pitäisi käyttää vähintään 50 tuuman kokoisilla näytöillä. Pienet televisioruudut voivat olla niin pieniä, ettei todellista eroa voi havaita paljain silmin. Jokainen, joka siirtyy välittömästi tavallisesta HD-televisiosta 4K-televisioon, huomaa kuitenkin heti suuren eron, koosta riippumatta. Jos olet innostunut uudesta tekniikasta, sinun kannattaa heti käydä elektroniikkaliikkeessä ja nähdä ero. Todennäköisesti yllätyt suunnattomasti siitä, kuinka suuri se todellisuudessa on.
Mitä 4K Ultra HD Blu-ray -elokuvista hyötyminen vaatii?
Tarvitset tietenkin television/projektorin ja soittimen, joka tukee 4K UHD Blurayn tekniikkaa. Tarvitset myös 4K UHD Bluray -levyille tallennettuja elokuvia. Kun olet päässyt niin pitkälle, olet luonut perustan uuden filmitekniikan hyödyntämiselle. Sinulla pitäisi olla myös parasta laatua oleva HDMI-kaapeli. Optinen kaapeli voi olla tässä tapauksessa parempi vaihtoehto, varsinkin jos aiot käyttää yli kymmenen metrin pituisia kaapeleita.
4K UHD Bluray -soittimen voi liittää usealla eri tavalla esimerkiksi suoraan kotiteatterijärjestelmään. Mutta se voi olla hankalaa, jos sinulla ei ole riittävästi tietoa. Hyvin varustellussa elektroniikkaliikkeessä on tarvitsemasi johdot ja luultavasti tiedät, miten ne liitetään. Verkossa on paljon videoita, joissa selitetään, miten tämä tehdään. Tärkeää on muistaa, että kaapeleiden laadusta ei saa tinkiä. Usein ihmiset käyttävät paljon rahaa sekä soittimeen että näyttöön, mutta laiminlyövät pienemmät osat, kuten kaapelit ja liittimet. Lopputulos on kuitenkin osien summa. Et halua pullonkaulan pilaavan asioita.
Voitko käyttää 3D:tä 4K UHD Blurayn kanssa?
Kun 3D näki ensi kertaa valon, se oli todella muodissa, ja useimmat asiantuntijat uskoivat sen yleistyvän laajemmin kuin mitä se tekikin. Tämä on tekniikka, joka ei ole viime vuosina kehittynyt paljon kotikäyttöön. Se ei ole vielä löytänyt luonnollista paikkaansa. Sen sijaan suuntaus on ollut kohti parempia näyttöjä ja resoluutioita. 4K UHD Bluray -levy ei tällä hetkellä tue 3D:tä, mutta tavallisia 1080p:lle tehtyjä 3D-elokuvia voi toistaa, jos jollakulla on sellainen tarve.
Osta tai suoratoistaa?
Nykyään monet ihmiset katsovat elokuvia mieluummin suoratoistona kuin ostavat ne levyltä. Tämä on täysin ymmärrettävää, ja voisi kysyä, miksi ihmiset ostavat nykyään elokuvia levyltä. Tärkeimmät erot ovat kuvan ja äänen erot. Jos haluat parasta laatua, saat sen levyltä. Jos aiot suoratoistaa teräväpiirtoisia 4K-elokuvia, tarvitset todella hyvän ja vakaan internetyhteyden. Levyltä saat taatusti odotetun hienon kokemuksen ilman riskiä, että kuva aaltoilee tai muuttuu joskus rakeiseksi. Todellinen elokuvakokemus, puhdas ja yksinkertainen.
Mikä on 4K?
Menemättä liian monimutkaiseksi, 4K on näytön resoluutio.
Resoluutio on yksinkertaisesti pikselien määrä, jonka näyttö pystyy näyttämään, mikä tarkoittaa suoraan kuvan yksityiskohtaisuutta. Tavallisesti tämä kuvataan pikselien määrällä näytön leveys- ja korkeussuunnassa.
Esimerkiksi 1080p-resoluutio on tarkoitettu näytöille, jotka näyttävät 1920 pikseliä vaakasuunnassa ja 1080 pystysuunnassa. Mutta entä 4K? Käyttäjän kannalta 4K tarkoittaa 3840 pikseliä vaakasuunnassa ja 2160 pikseliä pystysuunnassa näyttävää näyttöä.
Se tarkoittaa, että siinä on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 1080p-näytössä (joka oli vanha HD-standardi).
Kuten se kuulostaa, kyse on Blu-ray-soittimista ja elokuvista, jotka käsittelevät 4K Ultra HD -resoluutiota. Ensi silmäyksellä 4K Ultra HD Blu-ray -soitin ja sen levyt näyttävät hyvin samankaltaisilta kuin nykyiset Blu-ray-levyt, jos pelkkä ulkonäkö ratkaisee, mutta toisaalta se on ainoa todellinen yhtäläisyys.
Kalvot ovat halkaisijaltaan 120 mm:n vakiokalvoja, mutta niiden resoluutio on 3840 x 2160, väriskaala on laajempi ja HDR-kuvaus sekä suuri kuvataajuus (jopa 60 kuvaa sekunnissa). Levyjä valmistetaan kolmessa eri koossa: 50 Gt 82 Mbit/s siirtonopeudella, 66 Gt 108 Mbit/s siirtonopeudella ja 100 Gt 128 Mbit/s siirtonopeudella. On epäselvää, mitkä elokuvat käyttävät eri kokoja, mutta levyn koosta riippumatta voit odottaa saavasi huomattavasti paremman kuvanlaadun kuin aiemmat Blu-ray-elokuvat. Uudet soittimet ovat taaksepäin yhteensopivia, mikä tarkoittaa, että vanhempia Blu-ray- ja DVD-elokuvia voi toistaa ongelmitta, mutta uudempien 4K Ultra HD Blu-ray -elokuvien toistaminen tavallisessa 1080p Blu-ray-soittimessa ei onnistu.
Varmista, että sinulla on hyvä High Speed HDMI -kaapeli, joka käsittelee signaalia ja siirtoa paremmin.
Television (ja kotiteatterivastaanottimen, jos sinulla on sellainen) on tuettava HDCP 2.2:ta, uusinta kopiosuojausta, joka varmistaa, että kaikki laitteet toimivat yhdessä ja noudattavat oikeaa standardia. Televisiopuolella HDCP 2.2 on nykyään suhteellisen yleinen, mutta kotiteatterivastaanottimissa se ilmestyi uutuutena vuonna 2015 suurimpien tuotemerkkien, kuten Pioneerin, Onkyon, Yamahan ja Marantzin keskuudessa. Näin voit liittää 4K Ultra HD Blu-ray -soittimen suoraan kotiteatterijärjestelmääsi ilman, että sinun tarvitsee miettiä kuvan ja äänen erottamista toisistaan.
4K Ultra HD tarkoittaa 4 kertaa parempaa resoluutiota kuin tavallinen Blu-ray ja noin 20 kertaa parempaa kuvaa kuin DVD. Tästä korkeasta resoluutiosta on eniten hyötyä suurilla näytöillä.
Ultra HD bluray -soittimilla voi toistaa tavallisia bluray-levyjä, DVD-levyjä ja CD-levyjä. Sekä tavalliset bluray-levyt että DVD-elokuvat skaalataan UHD:ksi 4K UHD -televisiossa.
Ultra HD -bluray-soittimet voivat myös skaalata Ultra HD -bluray-levyjä alaspäin, jotta ne toimivat 1080p Full HD -televisioissa.
Voimme suositella: Sony UBP-X700, jos olet ostamassa 4K bluray-soitinta. Mielestämme se antaa hyvän kuvan.
Voit katsoa arvostelun täältä: https://www.whathifi.com/sony/ubp-x700/review.
Voit ostaa sen osoitteesta Ljudfokus.se: https://www.ljudfokus.se/sv/artiklar/sony-ubp-x700-bluray-spelare.html.
Ritek paljasti CES 2007 -tapahtumassa suljettujen ovien takana, että se oli onnistunut kehittämään optisen HD-levyn prosessin, joka kasvatti levyn kapasiteetin kymmeneen kerrokseen, mikä lisäsi levyn kapasiteetin 250 gigatavuun. He totesivat kuitenkin, että suurin este oli se, että nykyinen luku- ja kirjoitustekniikka ei mahdollistanut lisäkerrosten käyttöönottoa. JVC on kehittänyt kolmikerrostekniikan, jonka avulla BD/(standardi)DVD-yhdistelmälle voidaan tallentaa sekä standarditarkkuuden DVD- että HD-tietoja. Näin kuluttaja olisi voinut ostaa levyn, jota olisi voitu toistaa DVD-soittimilla ja josta olisi voitu tuoda esiin myös HD-versio, kun sitä olisi soitettu BD-soittimella. Japanilainen optisten levyjen valmistaja Infinity julkisti ensimmäisen "hybridi"-Blu-ray-levy/(standardi)DVD-yhdistelmän, joka julkaistaan 18. helmikuuta 2009. Tämä "Code Blue" -televisiosarjan levysarja sisälsi neljä hybridilevyä, jotka sisälsivät yhden Blu-ray-levykerroksen (25 Gt) ja kaksi DVD-kerrosta (9 Gt) levyn samalla puolella.
Tammikuussa 2007 Hitachi esitteli 100 gigatavun Blu-ray-levyn, joka koostuu neljästä 25 gigatavun kerroksesta. Toisin kuin TDK:n ja Panasonicin 100 gigatavun levyt, he väittivät, että tämä levy on luettavissa nykyisin käytössä olevilla tavallisilla Blu-ray-levylaitteilla, ja uskotaan, että laiteohjelmistopäivitys on ainoa vaatimus, jonka avulla levy voidaan lukea nykyisillä soittimilla ja laitteilla. Lokakuussa 2007 he esittelivät 100 Gt:n Blu-ray-levyaseman. Joulukuussa 2008 Pioneer Corporation julkisti 400 Gt:n Blu-ray-levyn (joka sisältää 16 tallennusvälinettä, kukin 25 Gt), joka on yhteensopiva nykyisten soittimien kanssa laiteohjelmistopäivityksen jälkeen. ROM-levyjen osalta sen suunniteltu lanseeraus ajoittui vuosille 2009-2010 ja uudelleenkirjoitettavien levyjen osalta vuosille 2010-2013. Parhaillaan kehitetään 1 TB:n Blu-ray-levyä.
CES 2009 -tapahtumassa Panasonic julkisti DMP-B15:n, ensimmäisen kannettavan Blu-ray Disc -soittimen, ja Sharp esitteli LC-BD60U- ja LC-BD80U-sarjat, jotka ovat ensimmäiset LCD-HD-televisiot, joissa on integroitu Blu-ray Disc -soitin. Sharp ilmoitti myös, että se myy Yhdysvalloissa vuoden 2009 loppuun mennessä HDTV-televisioita, joissa on integroitu Blu-ray Disc -soitin. Set-top-box-soittimia ei myyty Yhdysvalloissa luvattoman kopioinnin pelossa. Blu-ray-tallennuslaitteilla varustettuja henkilökohtaisia tietokoneita oli kuitenkin saatavilla. Lokakuussa 2009 TDK esitteli 320 gigatavun 10-kerroksisen Blu-ray-levyn. Sony ilmoitti 1. tammikuuta 2010 yhteistyössä Panasonicin kanssa suunnitelmistaan lisätä Blu-ray-levyjensä tallennuskapasiteettia 25 gigatavusta 33,4 gigatavuun i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation) -tekniikan avulla. Sonyn mukaan suuremman kapasiteetin levyt olisivat luettavissa nykyisillä Blu-ray-levysoittimilla laiteohjelmistopäivityksen avulla. Tätä tekniikkaa käytettiin myöhemmin BDXL-levyissä.
Sonyn ja japanilaisen Tohokun yliopiston tutkimusryhmä ilmoitti 20. heinäkuuta 2010, että se on kehittänyt yhdessä sini-violettilaseria, jonka avulla voidaan luoda Blu-ray-levyjä, joiden kapasiteetti on 1 Tt ja joissa on vain kaksi kerrosta (ja mahdollisesti yli 1 Tt lisäkerrosten avulla). Vertailun vuoksi mainittakoon, että ensimmäinen sininen laser keksittiin vuonna 1996, ja ensimmäiset prototyyppilevyt valmistuivat neljä vuotta myöhemmin.
7. tammikuuta 2013 Sony ilmoitti julkaisevansa 4K-masteroituja Blu-ray Disc -levyjä 4K:sta ja 1080p-koodattuina. "Mastered in 4K" Blu-ray Disc -nimikkeitä voidaan toistaa nykyisillä Blu-ray Disc -soittimilla, ja niissä on suurempi väriskaala xvYCC:n avulla.Blu-ray Disc Associationin puheenjohtaja Andy Parsons totesi 14. tammikuuta 2013, että työryhmä perustettiin kolme kuukautta ennen kuin Blu-ray Disc -määrittelyn laajentamista koskeva tutkimus, joka lisäisi 4K Ultra HD -videon tallentamisen mahdollisuuden, tehtiin.
Blu-ray Disc Association (BDA) ilmoitti 5. elokuuta 2015 aloittavansa Ultra HD Blu-ray -formaatin lisensoinnin 24. elokuuta 2015 alkaen. Ultra HD Blu-ray -formaatti tarjosi suuren dynaamisen alueen sisältöä, kuten huomattavasti pidemmät välit kirkkaimpien ja tummimpien elementtien välillä, laajennetun väriskaalan, suuren kuvataajuuden (jopa 60 kuvaa sekunnissa) ja jopa 3840 × 2160 kuvan resoluution, objektipohjaisen äänimuodon ja valinnaisen "digitaalisen siltauksen". Tämän formaatin toistamiseen tarvittiin uusia soittimia, joilla voitiin toistaa DVD-levyjä, perinteisiä Blu-ray-levyjä ja uutta formaattia. Uusiin Ultra HD Blu-ray-levyihin mahtuu jopa 66 Gt ja 100 Gt tietoa kaksi- ja kolmikerroksisilla levyillä.
Blu-ray-järjestelmän fyysisiä järjestelmiä ja tiedostojärjestelmiä koskevat Blu-ray Disc -määrittelyt ovat julkisesti saatavilla Blu-ray Disc Associationin verkkosivustolla.
Joitakin 4K-resoluutioita, kuten 3840 × 2160, kutsutaan usein väliaikaisesti 2160p:ksi. Tämä nimi on seurausta HDTV- ja SDTV-formaattien aiemmasta nimeämiskäytännöstä, jossa formaattiin viitataan pystyakselin pikseleiden/rivien lukumäärän mukaan (kuten "1080p" 1920 × 1080 progressiiviselle skannausformaatille tai "480i" 480 rivin lomitellulle SDTV-formaatille) eikä vaakasuuntaisen pikseliluvun mukaan (≈4000 tai "4K" 3840 × 2160:lle).
Termiä "2160p" voidaan käyttää mistä tahansa formaatista, jonka korkeus on 2160 pikseliä, mutta sitä käytetään useimmiten viittauksena 4K UHDTV -resoluutioon 3840 × 2160, koska se on yhteydessä tunnettuihin 720p- ja 1080p HDTV-formaatteihin. Vaikka 3840 × 2160 on sekä 4K-resoluutio että 2160p-resoluutio, näitä termejä ei voi aina käyttää keskenään, koska kaikki 4K-resoluutiot eivät ole 2160 pikselin korkuisia eivätkä kaikki 2160p-resoluutiot ole 4000 pikselin levyisiä. Jotkin yritykset ovat kuitenkin alkaneet käyttää termiä "4K" kuvaamaan laitteita, jotka tukevat 2160p-resoluutiota, vaikka se ei olisikaan lähelläkään 4000 pikselin leveyttä. Esimerkiksi monet "4K"-videokamerat tukevat vain 2880 × 2160 (4∶3) resoluutiota; vaikka tämä on 2160p-resoluutio, se ei ole 4K-resoluutio. Samsung puolestaan julkaisi 5120 × 2160 (64∶27) -television, mutta markkinoi sitä "4K"-televisiona, vaikka sen resoluutio oli 5K.
Vaikka näyttölaitteiden hinnat laskivat nopeasti alkuvuodesta 2013, kotiteattereiden digitaalisten videoprojektoreiden markkinat eivät juurikaan laajentuneet, ja vain muutamat valmistajat (vuodesta 2015 alkaen vain Sony) tarjosivat rajoitetusti 4K-yhteensopivia kokoonpanoja, ja sisäänrakennetuilla 4K-projektoreilla oli viisinumeroiset hintalaput vielä vuonna 2015, ennen kuin ne lopulta ylittivät 10 000 dollarin rajan. Kriitikot väittävät, että normaalissa televisiokokoluokassa ja katseluetäisyydellä 4K:n ylimääräiset pikselit ovat turhia ihmisen normaalin näkökyvyn kannalta. Kotiteatteriprojektoreissa taas käytetään paljon suurempia kuvaruutuja ilman, että katseluetäisyys välttämättä kasvaa mittakaavassa. JVC on käyttänyt "e-shift" -tekniikkaa, jolla 1080p-lähteistä saadaan ylimääräisiä pikseleitä, jotta 4K voidaan näyttää näytöissä upscaling-tekniikalla tai sisäänrakennetuista 4K-lähteistä paljon halvemmalla kuin natiivien 4K-projektorien avulla. Tämä ei-natiivin 4K:n tekniikka tuli neljänteen sukupolveen vuonna 2016. JVC käytti samaa tekniikkaa tarjotakseen Boeingille 8K-lentosimulaation, joka saavutti 20/25-näkötarkkuuden rajat.
Tässä kuvattu pikselinsiirto on JVC:n kuluttajakäytössä ja myöhemmin Epsonin kaupallisessa käytössä käyttämä tekniikka. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin "oikea" 4K. Viime aikoina jotkin DLP-projektorit ovat väittäneet 4K UHD:ta (JVC:n ja Epsonin projektorit eivät väitä niin).
Kuten edellä mainittiin, DCI 4K on 4096 × 2160, kun taas 4K UHD on 3840 × 2160, mikä merkitsee pikemminkin pientä eroa kuvasuhteessa kuin merkittävää eroa resoluutiossa. Perinteiset näytöt, kuten LCD- tai OLED-näytöt, ovat 3840 pikselin kokoisia, ja kukin pikseli on 1/3840 näytön leveydestä. Ne eivät ole päällekkäisiä - jos ne olisivat päällekkäisiä, niiden yksityiskohdat eivät olisi yhtä yksityiskohtaisia. Kunkin pikselin halkaisija on periaatteessa 1/3840 prosenttia näytön leveydestä tai 1/2160 prosenttia näytön korkeudesta - kumpikin antaa saman pikselin koon. Tuo 3840×2160 vastaa 8,3 megapikseliä, mikä on 4K UHD:n (ja siten Blu-ray UHD -levyjen) virallinen resoluutio.
4K UHD -standardi ei määrittele pikselien kokoa, joten 4K UHD -projektori (Optoma, BenQ, Dell ja muut) lasketaan mukaan, koska näissä projektoreissa on 2718 × 1528 pikselin rakenne. Nämä projektorit käsittelevät todellista 4K-dataa ja heijastavat sen päällekkäisillä pikseleillä, mikä tarkoittaa pikselisiirtoa. Valitettavasti kukin näistä pikseleistä on paljon suurempi: kullakin on 50 % enemmän pinta-alaa kuin todellisessa 4K-tarkkuudessa. Pikseliä siirtävät projektorit projisoivat yhden pikselin, siirtävät sen oikealle puolen halkaisijan verran ja projisoivat sen uudelleen, mutta toinen pikseli on päällekkäin ensimmäisen kanssa.
Toisin sanoen pikselisiirto ei voi tuottaa vierekkäisiä pystysuoria RGBRGB- tai muita värejä, joissa kukin rivi on yhden pikselin (1/3840 näytöllä) levyinen. Vierekkäiset punaiset ja vihreät pikselit näyttäisivät lopulta keltaisilta, ja toisella puolella olisi punainen ja toisella vihreä hapsu - paitsi että seuraava pikselirivi menee myös päällekkäin ja muuttaa tuon hapsun väriä. 4K UHD- tai 1080p-pikselisiirto ei pysty paljastamaan Sonyn alusten kaltaisen aidon 4K-projektorin hienoja yksityiskohtia (yritys-, koulutus- ja kotimarkkinat). JVC:llä on myös todellinen 4K-projektori, joka maksaa 35 000 dollaria (vuoden 2017 puolivälissä).
Joten vaikka 4K UHD kuulostaa siltä, että sen pikselirakenne on 1/4 1080p:n pikselirakenteesta, se ei tapahdu pikselisiirtymän avulla. Vain todellinen 4K-projektori tarjoaa tämän resoluutiotason. Siksi "aidot" 4K-projektorit maksavat niin paljon enemmän kuin 4K UHD -projektorit, joilla on muuten samanlaiset ominaisuudet. Ne tuottavat pienempiä pikseleitä ja hienompaa resoluutiota tinkimättä yksityiskohdista tai väreistä päällekkäisten pikselien vuoksi. Vertailun vuoksi pieni ero kuvasuhteessa DCI-näyttöjen ja 3840 × 2160 pikselin näyttöjen välillä ilman päällekkäisyyttä on merkityksetön verrattuna yksityiskohtien määrään.
Marraskuussa 2014 yhdysvaltalainen satelliittipalveluntarjoaja DirecTV tarjosi ensimmäisenä maksutelevisio-operaattorina 4K-sisältöä, mutta vain tiettyjä tilausvideofilmejä. Elokuussa 2015 brittiläinen urheilukanava BT Sport aloitti 4K-syötön, ja sen ensimmäinen lähetys oli vuoden 2015 FA Community Shield -jalkapallo-ottelu. Käytössä oli kaksi tuotantoyksikköä, jotka tuottivat perinteisen HD-lähetyksen ja erillisen 4K-lähetyksen. Koska verkko ei halunnut sekoittaa 4K-materiaalia ylöskonvertoituun HD-materiaaliin, lähetys ei sisältänyt perinteisiä studiosegmenttejä ennen peliä tai puoliajalla, vaan ottelun selostajat isännöivät niitä stadionilla 4K-kameran avulla. BT ajatteli, että jos katsojat halusivat katsoa studioanalyysejä, he vaihtaisivat HD-lähetykseen ja palaisivat sitten takaisin katsomaan peliä. Kuvamateriaali pakattiin H.264-koodereilla ja siirrettiin BT Toweriin, josta se siirrettiin takaisin BT Sport -studioihin ja purettiin pakkauksesta 4K-yhteensopivien BT TV -digiboksien välityksellä jakelua varten, kun käytössä oli BT Infinity -internetpaketti, jossa on vähintään 25 Mbit/s yhteys.
Vuoden 2015 lopulla ja tammikuussa 2016 kolme kanadalaista TV-palveluntarjoajaa - mukaan lukien Quebecissä sijaitseva Videotron, Ontariossa sijaitseva Rogers Cable ja Bell Fibe TV - ilmoittivat aloittavansa 4K-yhteensopivien digisovittimien tarjoamisen, joilla voi suoratoistaa 4K-sisältöä,
Mikä on 4K?
Pohjimmiltaan se on eräänlainen näytön resoluutio.
Ja mikä on päätöslauselma?
Näyttöjen ja monitorien resoluutio on yksinkertaisesti pikselien (eli värillisten pisteiden) määrä, jonka ne pystyvät näyttämään. Tämä vaikuttaa suoraan kuvan yksityiskohtaisuuteen.
Tavallisesti tämä kuvataan pikselien määrällä näytön leveydeltä ja korkeudelta. Esimerkiksi 1080p-resoluutio on tarkoitettu näytöille, jotka näyttävät 1920 pikseliä vaakasuunnassa ja 1080 pystysuunnassa.
Eikö olekin yksinkertaista?
Mikä on 4K-resoluutio?
Vaikka tämä saattaa vaikuttaa yksinkertaiselta kysymykseltä, vastaus on hieman monimutkaisempi kuin luuletkaan. Periaatteessa on olemassa kaksi hyväksyttyä 4K-formaattia: toinen, jota käytetään televisioissa, ja toinen, jota käytetään elokuvateattereissa.
TV-standardin - johon todennäköisesti törmäät - resoluutio on 3840 x 2160. Teknisesti tätä kutsutaan nimellä "UHD" eli "ultra high definition". Siksi televisiot on usein merkitty 4K UHD:ksi eikä vain 4K:ksi.
Toinen 4K:n määritelmä tulee elokuvasta. 4K-projektoreiden vaakatarkkuus ei ole 3 840 pikseliä kuten televisioiden, vaan niiden leveys on 4 096 pikseliä. Tämän on määritellyt Digital Cinema Initiatives (DCI), joka on suurten elokuvastudioiden perustama organisaatio, joka pyrkii standardoimaan nykyaikaisen elokuvakokemuksen.
Mielenkiintoista on, että koska elokuvia voidaan kuvata eri kuvasuhteissa, 4K-projektorin pystysuuntaisten pikseleiden määrälle ei ole rajoitusta.
Mitä 4K-resoluutio on televisiossa?
Toistan vielä, että näyttö näyttää 3840 pikseliä vaakasuunnassa ja 2160 pystysuunnassa. Se tarkoittaa, että siinä on neljä kertaa enemmän pikseleitä kuin 1080p-näytössä (joka oli vanha HD-standardi).
Ja miksi sitä kutsutaan 4K:ksi?
Tähänkin kysymykseen on vaikeampi vastata kuin luulisi. Kuten mainitsimme, DCI:n määrittelemän 4K-elokuvamuodon leveys on 4 096 pikseliä, ergo "4K".
Toisaalta televisiossa on vain 3 840 pikseliä vaaka-akselilla, eli se ei ole teknisesti 4K-tasoinen. Mutta koska se kuulostaa siistiltä, lähes kaikki puhuvat siitä 4K:na, mutta he käyttävät säännöllisesti edellä mainittua "UHD" -nimitystä saadakseen hieman enemmän yksityiskohtia.
Saattaa myös olla hieman hämmentävää, että siirryimme 720p- ja 1080p-resoluutioista (nämä mittaavat pystysuuntaisten pikselien määrää) 4K:hon (joka tarkoittaa vaakasuuntaisten pikselien määrää). Johdonmukaisuuden vuoksi 4K:n olisi pitänyt olla nimeltään 2160p.
Mutta miksei se ole? Ainoa järkevä vastaus on, että 4K kuulostaa uskomattomalta ja futuristiselta, kun taas 2160p ei.
Tuote on lisätty ostoskoriisi