• Postikuluja 10,60 €
  • 100% virallinen kauppatavara
  • Turvallinen maksu kortilla tai laskulla
  • Laaja valikoima yli 63000 tuotetta

 

Jurassic Park

Jurassic Park, myöhemmin tunnetaan myös nimellä Jurassic World, on amerikkalainen tieteiskirjallisuusvälineiden franchising, joka keskittyy katastrofaaliseen yritykseen luoda teemapuisto kloonatuilla dinosauruksilla. Se alkoi vuonna 1990, kun Universal Pictures ja Amblin Entertainment osti oikeudet Michael Crichtonin romaaniin ennen sen julkaisua.

Kirja onnistui, samoin kuin Steven Spielbergin elokuvasovitus vuonna 1993. Elokuva sai teatterisen 3D-julkaisun vuonna 2013, ja Kongressin kirjasto valitsi sen vuonna 2018 säilytettäväksi Yhdysvaltain kansallisessa elokuvarekisterissä "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä".

Vuonna 1995 julkaistiin jatko-romaani Kadonnut maailma, jota seurasi elokuvasovitus vuonna 1997. Sarjan seuraavat elokuvat, mukaan lukien Jurassic Park III (2001), eivät perustu romaaneihin. Monet franchising-pohjaiset videopelit ja sarjakuvakirjat on luotu vuoden 1993 elokuvan julkaisemisen jälkeen, ja useita vesiretkiä on avattu useisiin Universal-teemapuistoihin. Vuodesta 2000 lähtien franchising oli tuottanut 5 miljardin dollarin tuloja, mikä on yksi kaikkien aikojen kannattavimmista mediafranchising-toimista.

Neljännen elokuvan, Jurassic World, alun perin oli tarkoitus julkaista vuonna 2005, mutta se viivästyi useita kertoja ja julkaistiin lopulta kesäkuussa 2015. Siitä tuli ensimmäinen elokuva, jonka bruttokoko oli yli 500 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti avajaisviikonloppunaan, ja se keräsi yli 1,6 miljardia dollaria . teatraalisuutensa kautta, mikä tekee siitä aikansa kolmanneksi tuottoisimman elokuvan. Se oli myös vuoden 2015 toiseksi eniten tuottanut elokuva. Rahan inflaatioon sopeutettu Jurassic World on franchisingen toiseksi eniten tuottanut elokuva Jurassic Parkin jälkeen. Elokuvan julkaisun jälkeen franchising on jatkanut Jurassic World -nimen käyttöä.

Viides elokuva, Jurassic World: Fallen Kingdom, julkaistiin kesäkuussa 2018. Elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli 1,3 miljardia dollaria, mikä teki siitä kolmannen miljardin dollarin Jurassic-elokuvan. Se on vuoden 2018 kolmanneksi eniten tuottanut ja kaikkien aikojen 13. eniten tuottanut elokuva. Kuudes elokuva nimeltä Jurassic World: Dominion on tarkoitus julkaista 10. kesäkuuta 2022. Lego on tuottanut useita Jurassic World -elokuviin perustuvia animaatioprojekteja, mukaan lukien vuonna 2019 julkaistut minisarjat. DreamWorks Animation julkaisi myös animaatiosarjan Jurassic World Camp Liitukauden 18. syyskuuta 2020.

John Hammond (Richard Attenborough) on Isla Nublarissa sijaitsevan Jurassic Park -huvipuiston omistaja. Kun tapaus velociraptorilla johtaa työntekijän kuolemaan, Hammond palkkaa kolme asiantuntijaa kirjautumaan ulos puistosta sijoittajien rauhoittamiseksi. Asiantuntijat, paleontologi Alan Grant (Sam Neill), paleobotanisti Ellie Sattler (Laura Dern) ja kaaoseoreetikko Ian Malcolm (Jeff Goldblum) ovat yllättyneitä nähdessään, että saaripuiston tärkein nähtävyys ovat elävät, hengittävät dinosaurukset, jotka on luotu fossiilisen DNA: n ja geneettinen risteytys / kloonaus. Kun johtava ohjelmoija Dennis Nedry (Wayne Knight) sulkee puiston voiman hiipiä ulos näytteillä dinosaurusalkioista myydäksesi kilpailijalle, dinosaurukset irtoavat ja selviytyneet pakotetaan etsimään tapa kytkeä virta uudelleen ja tehdä se elossa. Elokuvassa näyttelevät myös Bob Peck, Martin Ferrero, BD Wong, Ariana Richards, Joseph Mazzello ja Samuel L. Jackson.

Spielberg lainasi Godzillaa inspiraationa Jurassic Parkille, etenkin Godzillalle, hirviöiden kuninkaalle! (1956), jota hän varttui katsomassa. Tuotannon aikana Spielberg kuvasi Godzillaa "mestarillisimmaksi kaikista dinosauruselokuvista, koska se sai sinut uskomaan, että se todella tapahtui".

Jurassic Parkia pidetään maamerkkinä tietokoneella luotujen kuvien käytössä, ja se sai positiivisia arvosteluja kriitikoilta, jotka ylistivät vaikutuksia, vaikka reaktiot kuvan muihin osiin, kuten hahmojen kehittymiseen, olivat sekavia. Julkaisunsa aikana elokuva keräsi yli 914 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, siitä tuli tähän mennessä menestynein elokuva (ylitti ET Extra Terrestrialin ja ylitti 4 vuotta myöhemmin Titanic), ja se on tällä hetkellä 17. eniten tuottanut elokuva. inflaation kannalta se on 20. eniten tuottanut elokuva Pohjois-Amerikassa). Se on taloudellisesti menestynein elokuva NBCUniversalille ja Steven Spielbergille.

Jurassic Parkilla oli kaksi uudelleenjulkaisua: ensimmäinen 23. syyskuuta 2011 Isossa-Britanniassa ja toinen, jossa se muunnettiin 3D-muotoon 5. huhtikuuta 2013 20-vuotisjuhlaansa varten, minkä seurauksena elokuva ohitti miljardi dollaria maailmanlaajuisesti.

Ennen kadonneen maailman julkaisua elokuvasovitus oli jo esituotannossa, ja se julkaistiin toukokuussa 1997. Elokuva oli kaupallinen menestys ja rikkoi monia lipputulotiedotteita, kun se julkaistiin. Elokuvalla oli ristiriitaisia ​​arvosteluja, samanlainen kuin edeltäjänsä luonnehdinnan suhteen. Ensimmäisen elokuvan tavoin, Kadonnut maailma: Jurassic Park teki useita muutoksia kirjan juoniin ja hahmoihin, korvaten yrityksen kilpailijat sisäisellä valtataistelulla ja muuttamalla useiden päähenkilöiden rooleja tai luonnehdintoja.

Tuote on lisätty ostoskoriisi