Toy Story on vuonna 1995 valmistettu amerikkalainen tietokone-animaatioelokuva, jonka on tuottanut Pixar Animation Studios ja julkaissut Walt Disney Pictures. John Lasseterin elokuvaohjaaja debyytti, se oli ensimmäinen täysin tietokone-animaatioelokuva, samoin kuin Pixarin ensimmäinen täysi elokuva.
Käsikirjoituksen ovat kirjoittaneet Joss Whedon, Andrew Stanton, Joel Cohen ja Alec Sokolow Lasseterin, Stantonin, Pete Docterin ja Joe Ranftin tarinasta. Elokuvassa on Randy Newmanin musiikkia, tuottajat Bonnie Arnold ja Ralph Guggenheim ja tuottajat Steve Jobs ja Edwin Catmull. Siinä on Tom Hanksin, Tim Allenin, Don Ricklesin, Wallace Shawnin, John Ratzenbergerin, Jim Varneyn, Annie Pottsin, R.Lee Ermeyn, John Morrisin, Laurie Metcalfin ja Erik von Dettenin äänet. Juoni tapahtuu maailmassa, jossa antropomorfiset lelut heräävät eloon, kun ihmisiä ei ole läsnä, ja juoni keskittyy vanhanaikaisen Woody-nimisen vetonaruisen cowboy-nuken ja astronautin toimintahahmon, Buzz Lightyearin, suhdetta niiden kehittyessä. kilpailijoista, jotka kilpailevat omistajansa puolesta, Andy Davisin rakkaus ystäviin, jotka työskentelevät yhdessä hänen kanssaan yhdistääkseen erotettuaan hänestä.
Pixarin vuoden 1988 lyhytelokuvan Tin Toy menestyksen jälkeen Disney otti yhteyttä yritykseen tuottamaan tietokone-animaatioelokuvan, joka kerrottiin pienen lelun näkökulmasta. Lasseter, Stanton ja Docter kirjoittivat varhaisia kertomushoitoja, jotka Disney hylkäsi ja halusi elokuvan sävyn olevan "ärtyisä". Useiden tuhoisien tarinarullien jälkeen tuotanto lopetettiin ja käsikirjoitus kirjoitettiin uudelleen vastaamaan paremmin Pixarin haluamaa sävyä ja teemaa: "lelut haluavat syvästi, että lapset leikkivät heidän kanssaan, ja [...] tämä halu ajaa heidän toiveitaan, pelkojaan ja Toiminnot". Studio, joka sitten koostui suhteellisen pienestä määrästä työntekijöitä, tuotti elokuvan vain vähäisillä taloudellisilla rajoituksilla.
Lelutarina sai ensi-iltansa El Capitan -teatterissa Los Angelesissa Kaliforniassa 19. marraskuuta 1995, ja se julkaistiin Pohjois-Amerikan teattereissa 22. marraskuuta 1995. Se oli avaavan viikonlopun eniten tuottanut elokuva, joka keräsi lopulta yli 373 dollaria. miljoonaa euroa maailmanlaajuisessa lipputulossa. Kriitikot ja yleisö ylistivät sitä, jotka ylistivät 3D-animaation teknistä innovaatiota, käsikirjoituksen manuaalista ja temaattista hienostuneisuutta, musiikkipisteet sekä Hanksin ja Allenin laulavia esityksiä; monet pitävät sitä yhtenä parhaista animaatioelokuvista, jotka on koskaan tehty. Elokuva sai kolme Oscar-ehdokasta (paras alkuperäinen käsikirjoitus, paras alkuperäiskappale kappaleelle "You have Got a Friend in Me" ja paras alkuperäinen partituuri) ja voitti Special Achievement Academy -palkinnon. Vuonna 2005, ensimmäisenä kelpoisuusvuotena, se kirjattiin kansalliseen elokuvarekisteriin "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäväksi".
Koti-media- ja elokuvatiedotteiden lisäksi Toy Story -henkinen materiaali sisältää leluja, videopelejä, teemapuiston nähtävyyksiä, spin-offeja, kauppatavaraa ja kolme jatkoa - Toy Story 2 (1999), Toy Story 3 (2010) Toy Story 4 ( 2019) - jotka kaikki olivat kaupallisesti menestyviä. Ja arvostusta. Spin-off TV-sarja nimeltä Buzz Lightyear of Star Command esitettiin vuosina 2000-2001, aloittaen live-elokuvalla Buzz Lightyear of Star Command: Seikkailu alkaa.
2. lokakuuta 2009 elokuva julkaistiin uudelleen Disney Digital 3-D: ssä. Elokuva julkaistiin myös Toy Story 2: n kanssa kaksoisominaisuutena kahden viikon jaksolle, jota pidennettiin menestyksen vuoksi. Lisäksi elokuvan toinen jatko-osa, Toy Story 3, julkaistiin myös 3D-muodossa. Lasseter kommentoi uutta 3D-julkaisua:
Lelutarinan elokuvilla ja hahmoilla on aina aivan erityinen paikka sydämessämme, ja olemme niin iloisia voidessamme tuoda tämän erinomaisen elokuvan takaisin yleisölle nauttimaan aivan uudella tavalla uusimman 3D-tekniikan ansiosta. Koska Toy Story 3 oli uusi iso seikkailu Buzzille, Woodylle ja Andyn huoneesta jengille, ajattelimme, että olisi hienoa antaa yleisön kokea kaksi ensimmäistä elokuvaa uudestaan ja aivan uudella tavalla.
Elokuvan kääntäminen 3D-muotoon tarkoitti alkuperäisten tietojen tarkistamista ja toisen kameran sijoittamista kuhunkin kohtaukseen, luomalla vasemman ja oikean silmän näkymiä, joita tarvitaan syvään havaintoon. Ainutlaatuinen tietokoneanimaatioon, Lasseter kutsui tätä prosessia "digitaaliseksi arkeologiaksi".
Kun katselin elokuvia kokonaisuutena, etsin syitä käyttää 3D: tä eri tavoin. Esimerkiksi lelutarjassa, kun lelut olivat yksin maailmassa, halusin, että se tuntuisi johdonmukaiselta turvallisemman maailman suhteen. Ja kun he lähtivät ihmismaailmaan, puhuin silloin todella 3D-kuvaan, jotta se tuntuisi vaaralliselta, syvältä ja ylivoimaiselta.
Toisin kuin muut maat, Yhdistynyt kuningaskunta vastaanotti elokuvat 3D-muodossa erillisinä painoksina. Toy Story julkaistiin 2. lokakuuta 2009. Toy Story 2 julkaistiin sen sijaan 22. tammikuuta 2010. Uudelleenjulkaisu myytiin hyvin teattereissa ja avattiin 12 500 000 dollaria avajaisviikonloppuna, sijoittuen kolmanneksi Zombielandin ja sateen lihapullien jälkeen.
Tuote on lisätty ostoskoriisi