• Postikuluja 10,60 €
  • Turvallinen maksu kortilla tai laskulla
  • Laaja valikoima yli 69000 tuotetta

 

Star Wars

Tähtien sota (taannehtivasti nimeltään Tähtien sota: Jakso IV - Uusi toivo) on George Lucasin vuonna 1977 kirjoittama ja ohjaama amerikkalainen eeppinen avaruuselokuva, jonka on tuottanut Lucasfilm ja levittänyt 20th Century Fox.

Elokuvassa näemme Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Peter Cushing, Alec Guinness, David Prowse, James Earl Jones, Anthony Daniels, Kenny Baker ja Peter Mayhew. Se on alkuperäinen osa Star Wars -trilogiaa, ensimmäinen tuotetuista sarjoista ja "Skywalker-saagan" neljäs jakso.

Lucasilla oli ajatus tieteiskirjallisuuselokuvasta Flash Gordonin suonessa, kun hän valmisti ensimmäisen elokuvansa, THX 1138 (1971), ja aloitti hoidon käsittelyn American Graffitin (1973) julkaisun jälkeen. Tähtien sota keskittyy Luke Skywalkerin (Hamill) matkaan, joka yhdessä Han Solon (Ford) ja lumottujen jedimestarien Obi-Wan Kenobin (Guinness) kanssa yrittää vapauttaa prinsessa Leia (Fisher) Galaktisen Imperiumin ja Sith Lord Darth Vaderin (Selaa, ilmaisee Jones). Sankarit yhdessä Kapinaliiton kanssa yrittävät tuhota imperiumin planeettaa tuhoavan avaruusaseman, Death Starin.

Tähtien sota julkaistiin rajoitetussa määrin teattereita Yhdysvalloissa 25. toukokuuta 1977, ja siitä tuli nopeasti hitti, mikä johti sen laajentumiseen paljon laajempaan julkaisuun. Kriitikot ylistivät elokuvaa erityisesti uraauurtavista visuaalisista vaikutuksista. Se ansaitsi yhteensä 775 miljoonaa dollaria, ylittäen Jawsin (1975) siitä, että siitä tuli kaikkien aikojen eniten tuottanut elokuva, joka johti E.T. maan ulkopuolinen (1982). Inflaatioon sopeutettu Tähtien sota on Pohjois-Amerikan toiseksi eniten tuottanut elokuva (Tuulen viemän jälkeen) ja maailman neljänneksi eniten tuottanut elokuva. Se sai kymmenen Oscar-ehdokasta (mukaan lukien paras elokuva) ja voitti seitsemän. Vuonna 1989 siitä tuli yksi ensimmäisistä 25 elokuvasta, jotka Yhdysvallat valitsi. Kongressin kirjasto säilytettäväksi kansallisessa elokuvarekisterissä "kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittävänä". Tuolloin se oli rekisterin viimeisin elokuva ja ainoa valittu 1970-luvulta. Vuonna 2004 sen ääniraita lisättiin Yhdysvaltain kansalliseen äänitysrekisteriin. Nykyään sitä pidetään yhtenä elokuvan historian tärkeimmistä elokuvista.

Elokuva on julkaistu useita kertoja Lucasin tuella - etenkin sen 20-vuotispäivän "Special Edition" -elokuvalla, joka sisältää monia muutoksia, mukaan lukien muokatut tietokoneella tehdyt tehosteet, muuttunut vuoropuhelu, muokatut otokset, uusitut ääniraidat ja lisätyt kohtaukset. Elokuvasta tuli "popkulttuurin ilmiö", ja se käynnisti yhdistävien tuotteiden teollisuuden, mukaan lukien romaanit, sarjakuvat, videopelit, huvipuistojen nähtävyydet ja tuotteet, mukaan lukien lelut, pelit, vaatteet ja monet muut spin-offit. Elokuvan menestys johti kahteen kriittisesti ja kaupallisesti menestyvään jatko-osaan, The Empire Strikes Back (1980) ja Return of the Jedi (1983), ja myöhemmin prequel-trilogiaan, jatko-trilogiaan, kahteen antologiaelokuvaan ja erilaisiin spin-off-TV-sarjoihin.

Elokuvan tuotannon aikana logon tilasi nimisekvenssisuunnittelija Dan Perri, joka oli työskennellyt elokuvien kuten Exorcist (1973) ja Taxi Driver (1976) elokuvien otsikoiden parissa. Perri suunnitteli lyhennetyn STAR WARS -logon, joka koostuu suurista tähdillä täytetyistä isoista kirjaimista ja vinoutuu kohti katoavaa kohtaa. Tämä logosuunnittelu on alun perin suunniteltu seuraamaan samaa näkökulmaa kuin elokuvan alkuperäinen skannaus. Loppujen lopuksi Perrisin logoa ei käytetty elokuvan johdantosarjaan, vaikka sitä käytettiin laajalti julkaisua edeltävissä painetuissa mainoksissa ja elokuvateltoissa.

Lopulta näytökäyttöön valittu logo on peräisin mainosesitteestä, jonka Fox jakoi elokuvan omistajille vuonna 1976. Esitteen on suunnitellut Suzy Rice, nuori taiteellinen johtaja Los Angelesin mainostoimistosta Seiniger Advertising. Vierailunsa aikana Van Nuysissa pidetyssä ILM: ssä Lucas kehotti Riceä tuottamaan logon, joka pelottaisi katsojaa, ja hän pyysi ilmoituksen mukaan näyttämään tyyliltään "hyvin fasistiselta". Rice vastasi tehtäväänsä käyttämällä kuvattua, muunnettua Helvetica Blackia. Jonkin Lucasilta saaman palautteen jälkeen Rice päätti liittyä S ja T: een STAR: n ja R: n ja W: n WARS: iin. Lucas allekirjoitti esitteen välissä kuvattaessa Mos Eisley Cantinan kohtauksia. Rice-logon vaikuttama Gary Kurtz valitsi sen Perrisin suunnittelemaan elokuvan alkukirjaimiin muutettuaan W-kirjaimen tasoittamaan Ricen alun perin suunnittelemia teräviä kärkiä.

Tähtien sota julkaistiin uudelleen teattereissa vuosina 1978, 1979, 1981 ja 1982, ja alaotsikko Episodi IV - Uusi toivo lisättiin vuonna 1981. Elokuva muokattiin digitaalisesti uudelleen muutamilla kohtauksilla vuonna 1997 teatteriesitykseen, nimeltään "Special Edition". " Alkuperäisen julkaisun jälkeen elokuva on myös kopioitu ja tekstitetty useilla kielillä. Vuonna 2010 Lucas ilmoitti, että kaikki kuusi aiemmin julkaistua Tähtien sota -elokuvaa skannattaisiin ja siirrettäisiin 3D-teatterilevitykseen, mutta vain esiosan trilogian 3D-versiot valmistuivat ennen kuin franchising myytiin Disneylle vuonna 2012.] Vuonna 2013 Star Sodat kutsuttiin Navajoon, mikä teki siitä ensimmäisen suuren elokuvan, joka käännettiin intiaanien kielelle.

Tuote on lisätty ostoskoriisi