• Postikuluja 10,60 €
  • 100% virallinen kauppatavara
  • Turvallinen maksu kortilla tai laskulla
  • Laaja valikoima yli 68000 tuotetta

 

Nightmare before christmas

Painajainen ennen joulua (tunnetaan myös nimellä Tim Burtonin painajainen ennen joulua) on amerikkalainen stop-motion-animoitu musikaali tumma fantasiaelokuva vuodelta 1993, jonka on ohjannut Henry Selick ja tuottanut ja suunnitellut Tim Burton. Se kertoo tarinan Jack Skellingtonista, "Halloween Townin" kuninkaasta, joka kompastuu portaalin kautta "Christmas Towniin" ja pakkomielle juhlistaa juhlaa.

Danny Elfman kirjoitti kappaleet, huomaten ja tarjoamalla Jackin laulavan äänen. Pääosissa ovat myös Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Ken Page, Paul Reubens, Glenn Shadix ja Ed Ivory.

Painajainen ennen joulua on peräisin runosta, jonka Burton kirjoitti vuonna 1982 työskennellessään animaattorina Walt Disney Productionsissa. Kun Vincent menestyi samana vuonna, Burton alkoi miettiä The Nightmare Before Christmas -tapahtuman kehittämistä joko lyhytelokuvaksi tai 30 minuutin televisio-ohjelmaksi turhaan. Vuosien varrella Burtonin ajatukset palasivat säännöllisesti projektiin, ja vuonna 1990 hän teki kehityssopimuksen Walt Disney Studiosin kanssa. Tuotanto alkoi heinäkuussa 1991 San Franciscossa; Disney julkaisi elokuvan Touchstone Picturesin kautta, koska studio katsoi elokuvan olevan "liian tumma ja pelottava lapsille".

Elokuva oli sekä kriittisesti että taloudellisesti menestyvä, ansaitsi 89,1 miljoonaa dollaria ensimmäisen julkaisunsa jälkeen ja sai kultin. Se nimitettiin Oscar-palkinnoksi parhaista visuaalisista tehosteista, ensin animaatioelokuvasta. Elokuva on sittemmin julkaissut Walt Disney Picturesin ja julkaissut sen uudelleen vuosittain Disney Digital 3-D -laitteessa vuosina 2006-2009, mikä tekee siitä ensimmäisen stop-motion-animaation, joka on täysin muunnettu 3D-muotoon.

Halloween Town on fantasiamaailma, joka on täynnä erilaisia ​​hirviöitä ja yliluonnollisia olentoja, jotka liittyvät lomaan. Jack Skellington, "Pumpkin King" ja kaupungin johtaja, johtaa heitä järjestämään vuosittaiset Halloween-juhlat. Yksityisesti Jack on kuitenkin kyllästynyt samasta rutiinista vuosi toisensa jälkeen ja haluaa jotain uutta. Kävellessään metsässä Halloweenin jälkeisenä aamuna hän törmää seitsemään puuhun, jotka sisältävät ovia eri kaupunkeja edustaviin kaupunkeihin, ja avaa portaalin joulukaupunkiin. Hämmästyneenä tuntemattomasta lomasta Jack palaa Halloween Towniin näyttämään asukkailleen tuloksiaan, mutta he eivät ymmärrä joulun ideaa ja vertaa kaikkea Halloweenin ideoihinsa, vaikka ne liittyvät joulukaupungin luonteeseen; yöllä lentävä punainen hummerin kaltainen kuningas nimeltä "Sandy Claws". Jack kokoaa itsensä torniinsa tutkimaan joulua ja etsimään tapaa selittää se järkevästi, mutta ei voi. Hän päättää lopulta, että on epäoikeudenmukaista nauttia joulukaupungista yksin ja mainitsee, että hän ja Halloween Townin kansalaiset ottavat joulun tänä vuonna.

Jack antaa Halloween Townin kansalaisille jouluteemalla tehtäviä töitä, kuten laulujen laulamista, lahjojen tekemistä ja luurankojen vetämän reen rakentamista. Sally, kaunis rag-nuken nainen, joka on salaa rakastunut Jackiin, kokee näkemyksen, että heidän ponnistelunsa loppuvat katastrofiin, mutta Jack hylkää tämän ja antaa hänelle tehtäväksi ompella hänelle punainen takki. Hän kehottaa myös Lock, Shock and Barrelia, törkeää temppu-tai-kohtelulasten triota, sieppaamaan Joulupukin ja tuomaan hänet takaisin Halloween-kaupunkiin. Jack kertoo Joulupukille, että hän vie joulun maailmalle tilalleen tänä vuonna. Jack määrää trion pitämään joulupukin turvassa, mutta lapset sen sijaan toimittavat joulupukin Oogie Boogielle, uhkapeliriippuvalle roistolle, joka aikoo pelata peliä, jossa joulupukin elämä on vaakalaudalla. Sally yrittää pelastaa Joulupukin, jotta hän voi pysäyttää Jackin, mutta Oogie myös saa hänet kiinni.

Jack lähtee toimittamaan lahjoja maailmalle, mutta Halloween-tyyliset lahjat pelottavat ja hyökkäävät ihmisiä. Samalla kun media lähettää radioviestin joulupukin huijaajasta, armeija ryhtyy toimiin ja ampuu Jackin alas ja saa hänet kaatumaan hautausmaalle. Vaikka tuhoutuneet Halloween-kaupungin asukkaat uskovat, että hänet on räjäytetty ja tapettu, Jack on selvinnyt, ja valitellen joulun aiheuttamaa katastrofia hän huomaa nauttineensa siitä huolimatta lasten pelottelukokemuksesta ja jatkaen rakkauttaan Halloweeniin. Mutta ensin hän tajuaa, että hänen on ryhdyttävä toimiin sotkunsa korjaamiseksi. Jack palaa Halloween Towniin ja löytää Oogien varaston. Oogie yrittää tappaa Jackin, mutta Jack repii lankan, joka pitää hänen kankaansa muodon yhdessä ja paljastaa massiivisen kasan vikoja, jotka putoavat Oogien kattilaan ja ilmeisesti tappavat hänet. Jack pyytää anteeksi joulupukilta tekojaan ja joulupukki, vaikka hän on edelleen vihainen Jackille, koska se pilaa joulun ja ei kuunnellut Sallyn varoituksia, vakuuttaa hänelle, että hän voi korjata asiat ja palaa joulukaupunkiin.

Kun joulupukki korvaa Halloween-lahjan aidolla, Halloween-kaupungin kaupunkilaiset juhlivat Jackin selviytymistä ja paluuta. Sitten joulupukki vierailee Halloween Townissa ja antaa heille lumisateen, jolla asukkaat voivat leikkiä, mikä tavallaan täyttää Jackin alkuperäisen unelman. Kun hän lentää pois, Santa huutaa: "Hyvää Halloweenia!" ja Jack vastaa huutamalla: "Hyvää joulua!". Hautausmaalla Jack ja Sally ilmoittavat rakastavansa toisiaan.

Selick ja hänen animaattoritiiminsä aloittivat tuotannon heinäkuussa 1991 San Franciscossa Kaliforniassa yli 120 työntekijän miehistön kanssa ja käyttivät 20 äänivaihetta kuvaamiseen.

Tuote on lisätty ostoskoriisi