Ghostbusters on vuonna 1984 syntynyt amerikkalainen yliluonnollinen komedia, jonka on ohjannut Ivan Reitman ja kirjoittanut Dan Aykroyd ja Harold Ramis. Se esittelee Bill Murrayta, Aykroydia ja Ramisia Peter Venkmanina, Ray Stantzina ja Egon Spenglerinä, joka on eksentristen parapsykologien trio, joka perustaa haamun kiinni ottavan yrityksen New York Cityyn.
Pian heidän liiketoimintansa kasvaa paranormaalin toiminnan lisääntyessä New Yorkissa. Kysynnän tyydyttämiseksi he palkkaavat neljännen jäsenen, Winston Zeddemoren. Ympäristönsuojeluviraston tarkastaja Walter Peck epäilee heidän toimintaansa ja pyytää arvioimaan heidän laitteitaan, mutta lähtee sen jälkeen, kun Venkman on loukannut häntä. Egon varoittaa yksityisesti tiimiä siitä, että yliluonnollisen toiminnan lisääntyminen muuttuu vaaralliseksi ja heidän laitteistonsa voivat vaurioitua stressin aikana.
Venkman tapaa Danan. Hän on samaa mieltä siitä, että Zuul oli puolijumala, jota palvottiin "Gozer the Gozerian", muodonmuutosta tuhoavan jumalan palvelijana. Hän saa Danan keskustelemaan tapauksestaan illallisen aikana. Mutta kun Dana palaa kotiin, Zuul hyökkää ja omistaa hänet yliluonnollisesti. Läheisessä huoneistossa ilmenee melkein identtinen yksikkö, joka sitten metsästää ja omistaa naapurinsa, Louis Tullyn. Venkman saapuu ja löytää pakkomielle olevan Danan / Zuulin, joka väittää olevansa "Portinvartija". Poliisi löytää myös pakkomielle olevan Louisin, joka väittää olevansa "Vinz Clortho, Gozerin Keymaster". Ghostbusters ovat yhtä mieltä siitä, että heidän täytyy kokoontua uudelleen, mutta pitää pariskunta erillään.
Peck palaa lainvalvontaviranomaisten ja kaupungin työntekijöiden kanssa saadakseen Ghostbusters pidätetyksi ja käskemään deaktivoimaan heidän haamujärjestelmänsä. Kapasiteetin ylittävässä stressissä pysäytys aiheuttaa räjähdyksen, joka vapauttaa vangitut haamut ja Ghostbustereita pidetään. Louis / Vinz onnistuu välttämään sekaannuksen ja menee kerrostaloon, jossa hän tapaa Danan / Zuulin. Vankilassa Ray ja Egon paljastavat, että Danan rakennus on todellinen yliluonnollisen kasvun lähde. Arkkitehti Ivo Shandor, Gozerin palvojien nero ja kultin johtaja, suunnitteli sen kanavoimaan aaveita maailman lopettamiseksi. Kaupungissa esiintyvän kaaoksen edessä Ghostbusters vakuuttaa pormestarin vapauttamaan heidät Peckin protestien takia.
Dana / Zuul ja Louis / Vinz avaavat kerrostalon katolla portin ulottuvuuksien välillä ja muuttuvat yliluonnollisiksi olentoiksi, kun Ghostbusters saapuu. Gozer, naisen muodossa, saapuu ja Ray yrittää järkeillä ensimmäisellä. Kun tämä epäonnistuu, Gozer hyökkää ja pakottaa Ghostbustersin yrittämään vangita hänet, mutta hän katoaa. Hänen ruumiiton ääni vaatii Ghostbustereita "valitsemaan tuhoajan muodon". Raymond muistuttaa vahingossa rakastetun maskotin lapsuudestaan ja Gozer ilmestyy jälleen jättiläisen "Stay Puft" vaahtokarkkimiehen muodossa, joka jatkaa kaupungin hyökkäystä. Egon pyytää tiimiä välittämään hänen edelliset neuvonsa ja ylittämään protonien energian virrat Gozerin portaalissa. Tuloksena oleva räjähdys tuhoaa Gozerin vaahtokarkkimiehen muodon, karkottaa sen tältä ulottuvuudelta ja sulkee portaalin. Ghostbusters pelastaa Danan ja Louisin hylystä ja ovat tervetulleita kadulla sankareina.
Headshot alkoi New Yorkissa 28. lokakuuta 1983, ja sen budjetti oli noin 25-30 miljoonaa dollaria. Ensimmäisen päivän aikana Reitman vei Murrayn lavalle, mutta ei ollut varma, oliko hän lukenut käsikirjoituksen. Erillisenä päivänä miehistö ajoi ympäri kaupunkia ja kuvasi spontaaneja kohtauksia tunnetuissa paikoissa, mukaan lukien laukaus Rockefeller Centerissä, jossa todellinen vartija ajoi näyttelijöitä; se näkyy elokuvassa. Länsi-Central Parkissa ammuttiin kohtaus, jossa extrat huusivat "Ghostbusters" ennen nimen tyhjentämistä. Tämä sai aputuottaja Joe Medjuckin ottamaan yhteyttä studioon ja pyytämään heiltä lupaa käyttää sanaa otsikkona. Työskennellessään koomikoiden kanssa, Reitman kannusti improvisaatioon ja mukautti useita laukauksia pitääkseen valetut lisäosat toimivina, mutta ohjasi ne takaisin käsikirjoitukseen.
Kuvaukset pidettiin New Yorkissa noin kuusi viikkoa ja päättyivät juuri ennen joulua. Reitman tiesi, että heidän oli suoritettava New Yorkin vaihe ennen kuin he kohtasivat epäystävällisen sään joulukuussa. Tuolloin pidettiin riskialttiina ampua New York Cityssä. 1980-luvun alussa monet näkivät kaupungin verotuksellisten katastrofien ja väkivallan synonyyminä, ja Los Angeles nähtiin viihdeteollisuuden keskuksena. Vuonna 2014 haastattelussa Reitman sanoi, että hän valitsi New Yorkin, koska "halusin elokuvan olevan ... minun New York -elokuvani".
Rakennus osoitteessa 55 Central Park West toimi koti Weaverin luonteelle ja asenteelle Ghostbusterin ilmastotaisteluun Gozerin kanssa. Taideosasto lisäsi ylimääräisiä kerroksia ja koristeita matonmaalausten, mallien ja digitaalisten tehosteiden avulla luomaan pelottavan toiminnan keskipisteen. . Tämä vaikutti liikenteeseen suuressa osassa kaupunkia. Gross huomautti, että rakennuksen yläosasta he näkivät liikenteen jonottavan aina Brooklyniin asti. Useaan otteeseen poliisi veti aseensa taksinkuljettajalle, joka kieltäytyi käskyistä; samankaltaisessa tapahtumassa toinen upseeri veti kuljettajan limusiinin ikkunastaan. Kun vihaiset kansalaiset kysyivät Medjuckilta, mitä kuvattiin, hän syytti Francis Ford Coppolaa Cotton Clubin kuvaamisesta.
Ensimmäisen kauden pääelokuvien oli määrä alkaa 26. heinäkuuta 2010; Pääpaikka oli Paint Hall Studios Belfastissa, Pohjois-Irlannissa. Pohjois-Irlannin ulkopuoliset kohtaukset kuvattiin Sandy Braellä Mornen vuoristossa (osuus Vaes Dothrakista); Linnan seurakunta (Winterfell); Saintfield Estates (Winterfellin kummipuu); Tollymore Forest (ulkoilmakohtaukset); Cairncastle (teloituspaikka); Magheramornen louhos (linnan musta); ja Shanen linna (turnausalue). Dounen linnaa Stirlingissä, Skotlannissa, käytettiin myös alkuperäisessä pilottijaksossa Winterfellin kohtauksiin. Tuottajat alun perin harkitsivat koko sarjan kuvaamista Skotlannissa, mutta päättivät Pohjois-Irlannista studiotilan saatavuuden vuoksi.
Ensimmäisen kauden eteläiset kohtaukset kuvattiin Maltalla, muutos kohtauksessa Marokon kohtauksista pilottijaksosta. Mdinan kaupunkia käytettiin King's Landingiin. Kuvaaminen tapahtui myös Fort Manoelissa (edustaa Baelorin syyskuuta) Azure-ikkunassa Gozon saarella (Dothrakin häät) ja San Antonin palatsissa, Fort Ricasoli, Fort St. Angelo ja St. Dominicin luostari (kaikkia käytetään Red Keepin kohtauksiin). Toisen kauden eteläisten kohtausten kuvaaminen siirtyi Maltalta Kroatiaan, jossa Dubrovnikin kaupunki ja lähellä olevat paikat saivat ulkopuoliset kuvat aidatusta keskiaikaisesta kaupungista rannikolla. Dubrovnikin ja Fort Lovrijenacin seiniä käytettiin kohtauksiin King's Landingissa, mutta joidenkin sarjan paikallisten rakennusten, kuten Red Keep ja Sept of Baelor, ulkopuoli on luotu tietokoneella. Lokrumin saari, St. Trogirin rannikkokaupungissa olevaa Dominic-luostaria, Dubrovnikin rehtoripalatsia ja Dubacin louhosta (muutama kilometri itään) käytettiin Qarthissa näytettyihin kohtauksiin. Seinän pohjoispuolella, Frostfangissa ja ensimmäisessä miesten nyrkissä olevat kohtaukset kuvattiin marraskuussa 2011 Islannissa Vatnajökullin jäätiköllä Smyrlabjörgin lähellä; Svínafellsjökull-jäätikkö Skaftafellin lähellä; ja Mýrdalsjökullin jäätikkö Vikin lähellä Höfðabrekkuheiðillä. Kuvaukset järjestettiin myös Ballintoy-satamassa Pohjois-Irlannissa.
Kolmannen kauden tuotanto palasi Dubrovnikiin, jossa Dubrovnikin, Fort Lovrijenacin ja läheisten paikkojen muureja käytettiin jälleen King's Landingin ja Red Keepin kohtauksiin. Trstenon arboretum, uusi sivusto, on Tyrellin puutarha King's Landingissa. Kolmas kausi palasi myös Marokkoon (mukaan lukien Essaouiran kaupunki) kuvaamaan Daenerysin kohtauksia Essossa. Myös Dimmuborgiria ja Islannin Grjótagjá-luolaa käytettiin. Kohtaus elävän karhun kanssa kuvattiin Los Angelesissa. Tuotannossa käytettiin kolme yksikköä (Dragon, Wolf ja Raven), jotka kuvasivat rinnakkain, kuusi ohjaajaryhmää, 257 jäsentä ja 703 miehistön jäsentä. Neljäs kausi palasi Dubrovnikiin ja sisälsi uusia kohteita, mukaan lukien Diocletianuksen palatsi Splitissä, Klisin linnoitus Splitin pohjoispuolella, Perunin louhos Splitistä itään, Mosorin vuorijono ja Baška Voda etelämpänä. Islannin Thingvellirin kansallispuistoa käytettiin Briennen ja Houndin välisessä taistelussa. Viides kausi lisäsi Sevillan, Espanjan, jota käytti Dorne ja Córdoba.
Kuudes kausi, joka aloitti kuvaamisen heinäkuussa 2015, palasi Espanjaan ja kuvattiin Navarrassa, Guadalajarassa, Sevillassa, Almeriassa, Gironassa ja Peniscolassa. Elokuva palasi myös Dubrovnikiin, Kroatiaan. Seitsemän kauden seitsemän jakson nauhoittaminen alkoi 31. elokuuta 2016 Titanic Studiosissa Belfastissa, muiden äänitteiden kanssa Islannissa, Pohjois-Irlannissa ja monissa paikoissa Espanjassa, mukaan lukien Sevilla, Cáceres, Almodovar del Rio, Santiponce, Zumaia ja Bermeo. elokuva jatkui helmikuun 2017 loppuun asti talvisää varmistamiseksi joissakin Euroopan paikoissa. Kauden kahdeksan nauhoitus alkoi lokakuussa 2017 ja päättyi heinäkuussa 2018. [Uusiin kuvauspaikkoihin kuului Moneyglass ja Saintfield Pohjois-Irlannissa "The Long Night" -taistakuville.
Kieli
Valtaistuinpelin Westerosi-hahmot puhuvat englantilaisia brittiläisiä aksentteja, usein (mutta eivät johdonmukaisesti) englannin alueen aksentilla, joka vastaa hahmon Westerosi-aluetta. Pohjoinen Eddard Stark puhuu näyttelijä Sean Beanin alkuperäisessä pohjoismaisessa aksentissa, ja eteläinen herrasmies Tywin Lannister puhuu eteläisellä aksentilla, kun taas Dornen hahmot puhuvat englantia espanjalaisella aksentilla. Westerosille vierailla hahmoilla on usein ei-brittiläinen aksentti.
Vaikka Westerosin yleinen kieli on edustettu englanniksi, tuottajat syyttivät kielitieteilijä David J. Petersonia dothraki- ja valyrialaisten kielten rakentamisesta romaanien muutaman sanan perusteella. Ennen tuotantoa Peterson kirjoitti 300 sivua Dothrakin kielimateriaalia, mukaan lukien käännös ja sanatoiminto. Dothrakin ja Valyrian vuoropuhelu tekstitetään usein englanniksi. On sanottu, että nämä kuvitteelliset kielet sarjan aikana kuulivat enemmän kuin kymri, irlantilainen ja skotlantilainen gaeli yhdessä. Kieltenopetusyritys Duolingo alkoi tarjota kursseja vuonna 2017 Valyrian kielellä, joista 1,2 miljoonaa ihmistä ilmoittautui vuosina 2017--2020.
Tuote on lisätty ostoskoriisi